ÉTTERMEK
Manhattan is a narrow island off the coast of New Jersey devoted to the
pursuit of lunch.
(Raymond Sokolov)
Azok az utazók, akiknek az amerikai konyha a hamburgert jelenti,
igencsak meglepődnek majd New Yorkban. A város elkápráztatja a legkényesebb
ínyenceket is. Egyszerűen mindenféle konyha képviselteti itt magát, a kultúrák
találkozásának eredményeképpen időnként meghökkentő kombinációkban (például
kínai pizza). Ne tartson senkit sem vissza, ha nem érti az ételek nevét, nem tudja,
hol kell elkezdeni enni és fogalma sincs, egyáltalán mi az. A vállalkozó szelleműeket
fenséges ízek várják.
Néhány gyakorlati tanács. A 15%-os borravaló összegét úgy a
legegyszerűbb kiszámolni, ha simán megszorozzuk kettővel az adót. A számlát nem
szokás felkerekíteni. Először várjuk meg a visszajárót, aztán hagyjuk az asztalon a
borravalót. Amit nem tudunk megenni, nyugodtan csomagoltassuk be, nem fognak csúnyán
nézni ránk, ez itt bevett szokás. Hétvégeken a késői, ebéddel összekötött
reggeli a brunch. Sok étterem ilyenkor fix áras menükkel csalogatja a kuncsaftokat.
Ekkor olyan helyeket is megengedhetünk magunknak, amelyek máskor kissé borsos
árúak. Kínai éttermekben hétköznap gyakoriak a déli menük, amikor egy második
fogás áráért levest és körítést is kapunk. Ugyancsak jó üzlet a "breakfast
special", azaz a jó kiadós amerikai reggeli, pirítóssal, tojással, sült
krumplival, szalonnával, kávéval. A kulináris mennyországban élő new yorkiak még a
szimpla tükörtojást is háromféle módon készítik. Ha a pincér kérdezi, jó, ha
egyből tudjuk mondani, hogyan kérjük: "sunny side up" (csak az egyik felén
sütve), "over" (mindkét felén sütve), vagy "over easy" (az egyik
felén csak gyengén sütve). A kávét nem röviden, hanem nagyon hígítva isszák és
szinte állandóan. Az irodákban szinte nem látni alkalmazottat kávésbögre nélkül,
mintha a bögre hozzájuk lenne nőve. A "regular" a tejjel higított
hosszúkávé, a "black" pedig a sima feketekávé. A legtöbb étteremben a
kávét ingyen utántöltik, így annyit ihatunk, amennyit a vérnyomásunk elbír. Az
üdítőket rengeteg jéggel isszák. A sör alkoholtartalma - illetve annak
hiánya - már-már legendás. Az
íze sem hagy mély nyomokat az emberben, bár olyan hidegen szolgálják fel, hogy
úgysem érezni. Sok étterem nem rendelkezik szeszesital árusítására szóló
engedéllyel. Ezek kirakatában gyakran látjuk a BYOB rövidítést ("bring your own
bottle"). Ezekre a helyekre nyugodtan besétálhatunk máshol vásárolt
szeszesitalokkal, a pincérek adnak nyitót és poharakat. Alkoholt egyébként csak
speciális "liquor store"-okban vásárolhatunk, a supermarketekben csak sört
árulnak. A bárokban természetesen van alkohol, minden mennyiségben. Kérhetjük
jéggel ("on the rocks") vagy anélkül ("straight up").
Természetesen csak 21 év felett.
A hasukat szeretők feltétlenül szerezzék be az évente
megjelenő
Zagat
étteremkalauzt. A new yorkiak köztudottan imádnak enni és rendkívül komolyan
veszik az étkezést. Órákig tudnak beszélgetni éttermekről, konyhákról. Bibliájuk
a Zagat, ami egy össznépi értékelő-munka gyümölcse. A több száz étteremről
önkéntes szavazók, értékelők ezrei írják meg a véleményüket. Csak néhány
kiragadott példa: az 50 leglátogatottabb étterem, a legjobb görög, olasz, kínai,
japán, mexikói, stb. éttermek, a legjobb helyek híres emberekkel találkozni,
randevúzni, csendesen beszélgetni, a legjobb dekoráció, kilátás, kerthelység,
kandalló.. mi kell még?
Kísérletet sem teszek egy rendes étteremlista összeállítására,
lehetetlen vállalkozás lenne. Szerintem úgyis azok a legjobbak, amiket mi magunk
fedezünk fel. De kezdetnek itt vannak az én kedvenceim:
Deli (élelmiszerbolt)
Carnegie Delicatessen
854 7th Avenue (55th Street), 757-2245
A kötelező megkóstolnivalók listáján előkelő helyen szerepel az itteni sajttorta
("cheesecake"). Vigyázat: könnyen függőségi helyzet alakulhat ki.
A rajongók számára a torta receptje is fent van a honlapjukon.
Second Avenue Deli
162 E33rd Street (Lexinton és Third Avenue között), 689-9000
1954-ben alapított, tősgyökeres New York deli. Ahogy a neve is mutatja,
eredetileg a második sugárúton székelt, de 2007 decemberében elköltözött
onnan. Két személynek is gondot okozó
hatalmas szendvicsek és városszerte a durvaságukról ismert pincérek - ahogy az egy
igazi delinél lenni szokott. Mielőtt sorra kerülünk, vegyünk nagy lélegzetet, mert
villámgyorsan kell majd válaszolni a pincérek kérdéseire. Milyen kenyérbe kérjük a
szendvicset (fehér, barna, rozs, francia, stb.), mit kérünk bele (saláta, majonéz,
stb.). Ezeken a dolgokon nem lehet ott eltűnődni. A szendvicsek tartalmának és
méretének csak a fantáziánk szab határt.
Zabar's
2245 Broadway (W. 80th Street), 787-2000
Észvesztő kínálat sajtokból, felvágottakból, halakból, teákból, kávékból és
mindenféle finomságokból. Az emeleten pedig konyhai felszerelések, jóval a megszokott
alatti árszínvonalon, hogy mindezt elkészíthessük, megfőzhessük otthon. Ha nem
akarunk venni semmit, akkor is muszáj megnézni a földi javak eme elképesztő
tárházát.
Bagel
Ess a Bagel
831 3rd Avenue (50th Street)
Nem igazi New York egy bageles reggeli nélkül. Én soha, de soha nem
hagyom ki. Ez a karikaformájú péksütemény
tipikus new yorki intézmény. És ha már bagel, az bizony itt a legjobb. A kis üzletbe
belépve már az illat is bódító, hát még az ízek. Többféle bagel kapható: sima,
hagymás, mákos, tojásos, mazsolás, stb., ezeket simán vagy különféle krémsajtokkal
lehet enni. A kedvencem a hagymás bagel diós-mazsolás krémsajttal. Reggel egy amerikai hosszú kávé és két nagy bagel elég kezdő energiát
ad az egész napos városnézéshez.
Reggeli, szendvics ebédre
Rengeteg olyan élelmiszerbolt van a városban, ahol
isteni reggeliket lehet enni és hatalmas a szendvicsválaszték is. Az
egyik kedvencem nagyon közel van a Times Square-hez:
Majestic Deli
200 W. 50th Street (7. Avenue),
581-8249
Egy másik állandó program - minden new yorki látogatás során eszek itt egy "french toast" (bundáskenyér) reggelit, amit New
Yorkban juharsziruppal szolgálnak fel.
Pizza
Ray's pizza
465 6th Avenue (11th Street), 243-2253
A városban 22 pizzázó hirdeti büszkén az Original Ray nevet. Azt
soha nem fogjuk már megtudni, ki is volt Ray, és melyik az igazi. De a tősgyökeres new
yorkiak tudják, hogy ez a pizzázó a legjobb messze földön. Amikor egy útikönyvben
azt olvastam, hogy egyesek Európából repültek ide egy kis pizzáért, bizony jót
mosolyogtam. De a történet igaz - hiteles leírása a falra szegezett újságcikkben
olvasható.
Hot dog
Gray's papaya
2090 Broadway (72nd Street), 799-0243
402 6th Avenue (8th Street), 260-3532
A hot dog az egyik legolcsóbb módja gyorsan valami finommal megtömni a
gyomrunkat és ez az üzletlánc az egyik legnépszerűbb a városban.
Osztriga
Grand Central Oyster Bar
89 E 42nd St (Park Avenue), 490-6650
Nagyon friss és nagyon sokféle osztriga a főpályaudvar épületében
található legendás osztriga-bárban. A pályaudvarral egy időben,
1913-ban nyitott és azóta is töretlen népszerűségnek örvend. A bejárattól
balra elegánsabb, fehérabroszos asztalok, jobbra - szó szerint -
fapados szekció, attól beljebb egy nem túl puccos, amolyan sörözős
hangulatú asztalos helység. A pincérek nem igazán barátságosak vagy
udvariasak, de az tengeri herkentyűkre nem lehet panasz.
Indiai
Rose of India
308 E. 6th Street (1st és 2nd Avenue között), 533-5011
A 6th Streetnek ezen szakaszán minden ház földszintje egy indiai vendéglő. Nagy adagok
rendkívül alacsony áron, főleg délidőben. Egyik étterem se rossz, de talán ez a
csicsásan dekorált a legjobb. Valószínűleg árleszállítás lehetett egy karácsonyi
égőket gyártó üzletben, mert az egész étterem azokkal van díszítve. Ha azt
mondjuk, szülinap van, baráti áron kapunk egy tortát. Ekkor lekapcsolják a sok-sok
kis égőt és a tortát speciális fény- és zenei effektusokkal szolgálják fel.
20 éve járok ide és nem tudom megunni.
Kínai
Big Wong
67 Mott Street (Bayard és Canal Street között), 964-0540
A kínai negyedben minden egyes new yorkinak megvan a maga kedvenc étterme, amit hosszú
évek kísérletezéseivel talál meg és soha nem árulná el senkinek. A legjobb, ha a
kedves utazó is minél többet kipróbál. Így csak kezdőlökésnek ajánlanám ezt az
éttermet, ahol gyors és olcsó kantoni ebédben lehet részünk.
Hon Wong
244 Canal Street, 966-8832
Szintén remek kínai étterem, ahol szinte egy szál turista nem jár, annál
inkább helyi kínaiak, így az étel megbízhatóan autentikus
Joe's Ginger Restaurant
25 Pell Street, 285-0333
Nagyon népszerű étterem, ahol a fő kedvenc a shanghaji leves húsos
tésztákkal - "crab meat with port meat steamed bun" néven fut első helyen az
étlapon, 6.25 dollárért
Japán - megfizethető
Kano Yama
175 2nd Avenue (11th Street), 777-5266
A legfrissebb, legjobb szusi, amit ettem a városban.
Ippudo
65 4th Avenue (10th Street), 388-0088
A legjobb ramen étterem - egy japán ramen lánc kihelyezett new yorki étterme,
annyira autentikus, amennyire csak lehet. A ramen egy tartalmas japán
leves, mindenféle finomságokkal, kihagyhatatlan.
Sapporo West
152 W. 49th Street, 869-8972
Hatalmas tányér levesek és fenséges teriyaki csirke alacsony áron, csak
pár lépésre a Times Square-től, minden nap reggel 11-től este 11-ig.
A levesek háromféle ízesítéssel készülnek: sós, szójaszószos és
miso, szerintem az utolsó a legjobb.
Ichiumi
6 E 32 St (Fifth és Madison között), 725-1333
Egy mennyország a sushi híveinek - all you can eat büfé!
Hétfőtől csütörtökig ebéd 18.95, vacsora 28-95, péntektől vasárnapig
ebéd 21.95, vacsora 31.95.
Japán - drága
Megu
62 Thomas St. (Church sarokhoz közel), 964-7777
A legjobb japán étterem, ahol eddig voltam (Japánon kívül). Óriási jég Buddha mellett ücsörögve elképesztően finom ételek,
csodálatos tálalásban. Két főre pár előétel, egy-egy főétel, desszert és
pohár bor 200 dollár körül.
Nobu
105 Hudson Street (Franklin street-hez közel), 219-0500
A sashimi-saláta a hideg előételek között valami észbontóan finom.
Két főre egy-egy hideg előétel, egy-egy meleg előétel és egy hatdarabos
sushi-válogatás 110 dollár volt, alkohol és desszert nélkül. Nem olcsó, de életre
szóló élmény.
Ukrán
Odessa
119 Avenue A (7th Street és St. Marks Place között), 473-8916
Neonlámpák, műanyag székek, hangos és büdös, azaz nem egy igazán romantikus
vacsorázó hely. De olcsó és finom, igazi házi ukrán konyha.
Etióp
Ghion
668 Amsterdam Avenue (92nd és 93rd Street között), 875-8722
Ha valaki gyerekkora óta arról ábrándozik, milyen jó is lenne evőeszköz nélkül
enni, itt megteheti. Egy etióp étteremben udvariatlanság a kés és villa használata.
Az ételek egyébként nagyon érdekesek, finomak és aránylag megfizethetőek.
Meskerem
468 West 47th Street, 664-0520
Remek etióp étterem, a legjobb ebédidőben menni (hétköznap 11.30-3.30 között),
amikor igencsak baráti áron kóstolhatjuk meg a különlegesen
fűszerezett étkeket. A Sohoban is található egy üzletük, 124 MacDougal Street,
777-8111.
Vegetáriánus
Dojo
24 St. Marks Place (2nd és 3rd Avenue között), 674-9821
14 W. 4th Street (Broadway és Mercer Street között), 505-8934
A diákok körében az egyik legnépszerűbb étterem, és jogosan. Finom, nagy adagok,
baráti árak. Megkóstolandó a francia hagymaleves.
Sütemény
Veniero's
342 E. 11th Street, 674-4415
Vajon miért állnak órákig sorba a new yorkiak egy süteményes boltban, amikor több
száz közül választhatnának? Ha valaki eljön és megkóstolja az itteni sütiket,
megérti.
Fagyi
Ben & Jerry's
151 W34th Street; 41 3rd Avenue; Rockefeller Center
Nemcsak a legjobb fagyi, de az egyik legjópofább cég is. Az 1987. október
19-i tőzsdekrach napján, pár órával az árfolyamok drasztikus zuhanása után
már a Wall Streeten állt kis fagylaltos autójuk, amelyről ingyen osztogatták
az alkalomra kreált új fagylaltjukat a búskomor brókereknek. Az új íz neve:
Ilyen az élet...
Csoki
5 Avenue Chocolatiere
693 3rd Avenue
Kézzel készített remekművek... a nevével ellentétben nem az 5., hanem a 3. sugárúton. Vannak tökéletes kis truffle kockák, valamint
csokiból formázott szív, motor, virágcsokor, maci, telefon, teherautó, állatkák, NY emlékek, minden.
Next part of the New York Guide Book
Back to the Big Picture Guide Book
Back to my home page
A New York Utikönyv következo része
Vissza a A Nagy Képes Utikönyv oldalra
Vissza a nyitooldalra |